Je tuin kindproof maken, zo doe je dat

Buitenspelen is goed voor je kindje. Voor jezelf is het ook heerlijk om van de eerste zonnestralen te genieten. Veiligheid in de tuin is wel belangrijk. Zo kun je lekker ontspannen genieten terwijl je kindje speelt. Je tuin kindvriendelijk maken is daarom essentieel. Hoe doe je dat en wat komt erbij kijken? Lees snel verder!

Planten

Als het goed is staan er in je tuin planten. Controleer of er planten staan die giftig zijn. Veel jonge kinderen stoppen alles in hun mond. Zo zullen ze ook de smaak van een blaadje van een plant willen proberen. Daarom is het belangrijk om uit te zoeken welke planten giftig zijn. Taxus, hyacinten, iris en papaver zijn planten die je beter niet in je tuin kunt zetten als je kleine kinderen hebt. Vingerhoedskruid, hulst, laurierkers en hortensia zijn ook geen goed idee. Als je kindje onverhoopt toch een giftige plant heeft gegeten, kijk dan gelijk of er nog plantenresten in zijn mond zitten. Heeft je kindje symptomen zoals zwellingen, overgeven of stuiptrekkingen neem dan gelijk contact op met de huisarts of bel 112.

Schaduwplekken in de tuin

Zorg voor voldoende schaduw in de tuin. In de lente en in de zomer kan de zon flink wat kracht hebben. Kleine kinderen kunnen snel verbranden. Laat je kindje dus niet te lang in de zon en zorg voor voldoende schaduwplekken in je tuin, zodat je kindje zonder gevaar voor oververhitting of verbranding kan spelen. 

Omheining

Zorg ervoor dat je tuin goed is afgesloten. Als dit niet het geval is dan is de kans groot dat je kindje op onderzoek zal gaan bij de buren of op straat. Controleer daarom de omheining van je tuin goed. Plaats schuttingen aan de zijkanten en een poort aan de achterkant van je tuin. Controleer ook of je kindje de poort niet zelf kan openen. 

Speeltoestellen

Is je tuin groot genoeg, dan zal je kindje blij zijn met speeltoestellen. Een huisje met een glijbaan, een schommel of een zandbak is leuk buitenspeelgoed voor je kindje. Het is handig om speeltoestellen in je tuin te hebben. Zo hoef je niet iedere dag naar het speeltuintje om de hoek te lopen. Daarnaast kan je kindje zijn energie kwijt en oefent hij zijn klimvaardigheid en motoriek.

Speelgoed voor buiten

Zorg ook voor ander speelgoed zodat je baby genoeg te doen heeft en zich niet gaat vervelen. Je tuin hoeft niet vol te liggen met speelgoed. Een bal, een emmer met water of een bak stoepkrijt kan al genoeg zijn. Buitenspeelgoed zorgt voor veel plezier in de tuin. 

Tuinmeubelen

Zorg voor voldoende tuinmeubilair in de tuin, zodat je lekker samen kunt ontspannen in de tuin. Een ronde hangstoel is bijvoorbeeld heerlijk als je kindje even bij je wil slapen. Je kunt hem zo makkelijk in slaap wiegen. De meeste hangstoelen zijn rond, zo loop je geen risico dat je kindje zich kan stoten aan een scherpe hoek.

Bodembedekking

Zorg voor de juiste bodembedekking, zodat je kindje op een zachte ondergrond kan spelen. Kunstgras, rubber tegels of een gewone grasmat zijn een goede ondergrond voor je kindje om op te spelen. Beton of stenen zijn niet geschikt. Kinderen die net leren lopen vallen vaak. Je wil niet dat je kindje met zijn hoofd op de harde stenen of het beton valt. Een zachte ondergrond in je tuin is daarom erg belangrijk. 

Kijk uit met vijvers of een zwembad

Een vijver of een zwembad in de tuin is geen goed idee als je kindje nog klein is. Ook met ondiep water kan je kindje met zijn gezicht in het water belanden en verdrinken. Had je al een zwembad in je tuin, zorg er dan voor dat het veilig is. Installeer bijvoorbeeld een wateralarm op de rand van het zwembad. Zodra iemand in het water valt, gaat het alarm af. Een rolmat over het zwembad is ook een goed idee. Dit is de veiligste oplossing. Je kindje kan zo helemaal niet in het water vallen. 

Dit vind je misschien ook leuk...